CEC Bank - probleme legate de carduri

ec. Petre Oprea,

CEC Bank a recunoscut public si oficial in cursul zilei de ieri ca are probleme in ce priveste cardurile emise; datele de pe cateva mii de caduri ar putea fi compromise datorita unui atac informatic asupra bazei de date. CEC nu este insa singura banca emitenta de carduri care se confrunta cu această problema, ci doar singura banca, pana in prezent, care a recunoscut public şi oficial ca are această problema.
Pentru a proteja sumele din conturile clienţilor lor, reprezentanţii CEC Bank au blocat cardurile si au pornit automat procedura de reemitere de carduri si de coduri PIN, fara niciun cost suplimentar pentru clienti.
"Banca a primit sesizari oficiale conform carora informatiile aferente unui numar de carduri emise de institutiile financiare din România si din strainatate au fost posibil compromise la nivelul unei baze de date internationale", anunta banca in comunicatul oficial.

Reprezentantii CEC sustin ca incidentul nu se datoreaza unei eventuale vulnerabilitati a sistemului operat de catre banca si ca banii clientilor sunt in siguranta.

Alte banci care s-au confruntat in trecut cu probleme similare Cecului au fost Credit Europe Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. Procedura prin care respectivii atacatori atacatori actioneaza prin asa-zisele atacuri de tip phishing sunt relativ simple pentru inceput; clientii respectivelor banci mai sus mentionte au primit e-mailuri prin care erau solicitate date confidentiale in legatura cu cadurile pe care le detineau unul dintre motivele invocate fiind faptul ca BNR solicita reactualizarea bazei de date a bancii. Alte motive invocate au fost de genul "clientii erau rugati sa introducă date personale pe un site asemanator cu cel al bancii, pentru a-si debloca serviciul online sau ca datele vor fi necesare pentru instalarea unui nou soft de securitate al aplicatiei de internet banking." Anul trecut un mesaj fals atribuit Ministerului de Finante a circulat pe internet, in mesajul respectiv se  promitea returnarea unor sume de bani rezultate din recalcularea impozitelor datorate. In schimb, se cerea codul numeric personal, numarul cardului, data expirarii cardului si codul lui de securitate.

In cursul dupa amiezii de ieri Biroul din Romania al Visa Europe a anuntat ca a fost informat despre o bresa in sistemul de securitatr care a avut loc la un procesator de carduri din Europa, astfel problema legata de CEC Bank sau alta banca din Romania este legata de ceva ...... international. In prezent exista o ancheta in derulare despre care nu se pot oferi prea multe informatii, Catalin Cretu - director general pentru Romania al Visa Europe declarand ca posesorii de carduri trebuie sa fie atenti la conturile lor si sa raporteze bancilor emitente problemele aparute in cazul tranzactiilor efectuate, iar cei care au fost victime ale acestei fraude isi vor primii banii inapoi.

Asociatia Romana a Bancilor - ARB a declarat urmatoarele: "Nu ne asteptam ca posesorii de carduri sa fie afectati; Oficialii asociatiei ii sfatuiesc pe clienti sa se adreseze bancilor emitente in cazul in care constata totusi tranzacţii suspecte. Departamentele de monitorizare a fraudei din cadrul bancilor au luat masuri pentru depistarea eventualelor incidente si urmaresc cu atentie tranzactiile efectuate pe carduri, disponibilitatile banesti ale clientilor fiind in siguranta".
Asociaţia nu doreşte să precizeze însă care este numărul exact al băncilor emitente care ar putea avea probleme legate de siguranţa cardurilor propriilor clienţi şi nici care este numărul total de carduri care ar putea fi afectate.

Compania MasterCard Romania a anuntat, printr-un comunicat, ca a fost anuntata privind "un posibil incident legat de un furt de date in Europa", motiv pentru care monitorizează situatia pentru a afla in ce masura datele privind cardurile de plata ar fi putut fi expuse unui risc.

Concluzie ca de final: Tineti banii la ciorap sau la saltea cat timp mai aveti bani fizici; banii electronici, va va priva de dreptul de a mai fi stapan al propriilor bani ....... cat despre mirosul lor, cum or mirosi cei furati de pe card?!

Foto:  Mediafax Foto - Victor Ciupuliga

Astept si parerile dumneavoastra in sectiunea de comentarii a acestui articol. De asemenea puteti scrie pe adresa fibonacci.romania@yahoo.com sau fibonacci.romania@gmail.com daca sunteti interesati de pietele financiare, sunteti investitori, tranzactionati sau doriti sa tranzactionati pe acestea.

 

Trimite mai departe

Comentează

Comenteaza

Comentarii

Cele mai comentate

Ultimele anunturi

Adaugă anunțul tăuVinzi o mașină, un imobil, un telefon, un animal ? Adaugă anunțul tău gratuit pe site.

Membri